Sinastrija i kompozit - I deo

Uvod u astrološku analizu partnerskih odnosa

Ako razmislite šta vam smeta i šta vam kvari dan, možda ćete shvatiti da nije šta, već - ko. Osoba ili osobe koje vas iscrpljuju. Imaju ono nešto što vas sa lakoćom izbaci iz takta. Oni su ogledalo, i sigurno je da nije problem u njima. Deo su vašeg puta, i prilika za rast. Pošto njih ne možete da promenite, već samo sebe, to će vas vratiti na rad sa vašom natalnom kartom. Ipak, postoje astrološki alati koji pomažu da spoznate tanane niti koje vas povezuju sa drugima. Omogućuju da uočite razloge, zašto neko pomaže da budete vaša najbolja verzija, dok vam neko drugi izaziva najgore osobine. Pišemo o sinastriji i kompozitu, pokušaćemo da objasnimo koji način je bolji, za ono što vas zanima.

 

 

Natalna karta je osnov za napredovanje. Kroz rad sa aspektima, možete da izvučete maksimum iz onoga što vam je dato rođenjem. Ako vas, pored toga, interesuje astrološki pogled na odnose sa drugima, koristite sinastriju i kompozit.

 

Sinastrija ili uporedni horoskop služi za poređenje dve natalne karte (ili više). Koristi se za tumačenje odnosa između planeta u natalnim kartama, kada se karte preklope. Ukazuje na to da li su ti odnosi izazovni ili skladni, i kako će osobe uticati jedna na drugu. Sinastriju možete da koristite za poređenje natala kolega, prijatelja, članova porodice, ljubavnih partnera - bivših, sadašnjih i potencijalnih. Da li će izazovni aspekti biti nepremostiva prepreka u vezi, ili će je par prevazići, zavisiće od njihovih odluka. Sinastrija je tu samo da da smernice, gde su jake a gde slabe tačke, i gde je prostor za rad u odnosu. Tu se vidi zašto ste u društvu neke osobe uvek raspoloženi, a zašto vas prisustvo nekog drugog, naizgled bez razloga, uznemirava.

 

Kompozit je karta veze. Dobija se spajanjem dve natalne karte i ukazuje na osobine veze koja vas zanima. Kompozit se pravi tako što se za svaku planetu pronađe mesto na sredini između položaja planeta u pojedinačnim natalnim kartama. Na primer, ako tražite Veneru za kompozit, potražite položaj svoje i partnerove Venere, kompozitna Venera nalazi se tačno između njih. Kompozit izrađujete samo ako već postoji veza između dvoje ljudi. Nema smisla praviti ga, ukoliko osobe još uvek nisu ostvarile odnos. Pisali smo već o značaju kuća u horoskopu i simbolici planeta, ista pravila važe ovde, kada se tumači kompozit. Položaj Sunca u kompozitu ukazuje na svrhu veze i smer kojim će se odvijati. 

 

 

Kompozit može da bude "bolji" od natala od kojih je sastavljen.

 

Odbijamo da delimo aspekte na dobre i loše, a natalne karte na teške i lake. Međutim, činjenica je da neki aspekti zahtevaju dodatni rad, a neki vas puštaju da se provučete. Neke veze su sudbinske, na dobar način, a neke na loš. "Dobar" kompozit može da pokaže da je zadatak te osobe da vam promeni život nabolje. Može da vam ukaže na vašu savršenu polovinu. Ili da ćete kao par proći kroz teškoće, koje će vas ojačati i zbog kojih ćete sazreti. Tumačenje kompozita je svakako samo produžetak osnovnog tumačenja natala, i nije potpuno bez pogleda na pojedinačne natalne karte.

Dušanka Jurković 27. Jun. 2021

Merkur u Blizancima, uvek u potrazi za novim temama.
Instruktorka joge i mama jednog petogodišnjaka.

Više od autora
Više od autora
Trenutno nema komentara.
Pišite nam

Na pravom ste mestu!
Kako možemo da pomognemo?

Thank You ! Your email has been delivered.