Astrobook Blog

„Tvoj put osvetljen je zvezdanim putokazom. Ovde sam da te vodim.”
- Ambika Devi

Politika privatnosti

Podaci o ličnosti su svi podaci koji se neposredno ili posredno odnose ili mogu da se odnose na Vas kao fizičko lice, čiji se podaci o ličnosti obrađuju. Kao zakonski osnov, koji uređuje zaštitu podataka o ličnosti i uslove za obradu Vaših ličnih podataka, primenjujemo Zakon o zaštiti podataka o ličnosti („Sl. glasnik RS", br. 87/2018, u daljem tekstu „Zakon”).

Podaci koje prikupljamo o Vama, prilikom različitih vidova saradnje, a naročito podaci koje prikupljamo kada pristupate našoj web stranici http://astrobook.rs (u daljem tekstu „Astrobook”) ili kada se registrujete radi kreiranja profila, tretiraju se kao strogo poverljivi - Astrobook ih čuva na adekvatan i bezbedan način.

Politikom privatnosti na lako razumljiv način želimo da Vas informišemo o prikupljanju, upotrebi, prirodi i obimu obrade Vaših ličnih podataka od strane Astrobook-a.

U slučaju da naš sajt sadrži linkove ka drugim web stranicama, molimo Vas da se adekvatno upoznate sa politikama privatnosti koje se nalaze na tim web stranicama i načinom na koji iste obrađuju podatke o Vama. Imajte u vidu da Astrobook nema nikakvu kontrolu nad sadržajem drugih web stranica, te zbog toga ne možemo biti odgovorni za zaštitu Vaše privatnosti kada posećujete druge sajtove.

Dobrovoljnost dostavljanja ličnih podataka

Dostavljanje ličnih podataka je dobrovoljno. Napominjemo da ukoliko nam uskratite određene podatke, nećemo biti u mogućnosti da Vam pružimo usluge kreiranja ličnog profila (korisničkog naloga) i slanja newsletter-a preko e-mail adrese.

Koje podatke prikupljamo od Vas?

Astrobook prikuplja nekoliko kategorija ličnih podataka. Svi sakupljeni podaci su neophodni za neometano pružanje usluga i unapređenje korisničkog iskustva.

Za tačnost i istinitost podataka koje dajete Astrobook-u sami ste odgovorni. Astrobook ne snosi odgovornost u slučaju davanja netačnih, lažnih ili tuđih podataka. Unosom podataka izričito se slažete da možemo prikupiti i obraditi te lične podatke. Astrobook podatke koristi samo za unapred određene svrhe sa čijim prikupljanjem i obradom ste se složili.

Registracijom na našem sajtu garantujete da ste stariji od 15 godina, odnosno da ukoliko imate manje od 15 godina, roditelji/staratelji daju pristanak za vašu registraciju ili to čine umesto vas. Astrobook ne snosi odgovornost u slučaju da korisnik dâ netačne, lažne ili tuđe podatke, niti u slučaju da od strane korisnika postoji namera da prikrije maloletništvo.

Kada odlučite da se registrujete na našem sajtu, odnosno da kreirate Vaš personalizovani profil, u tu svrhu prikupljamo sledeće podatke:

Napominjemo da ni u kom slučaju ne prikupljamo posebne kategorije podataka, kao što su podaci koji se odnose na Vaše rasno ili etničko poreklo, političko mišljenje, versko ili filozofsko uverenje ili članstvo u sindikatu, kao ni genetske podatke, biometrijske podatke, podatke o zdravstvenom stanju, seksualnom životu ili seksualnoj orijentaciji fizičkog lica.

S obzirom da korisnički nalog kreiramo isključivo na osnovu Vaše saglasnosti (lice na koje se podaci odnose pristaje na obradu svojih podataka o ličnosti za jednu ili više posebno određenih svrha), u svakom trenutku možete da povučete Vašu saglasnost brisanjem profila, nakon čega ćemo obrisati sve podatke koje posedujemo o Vama.

Kontaktiranje sa Astrobook-om – različite vrste upita (kontakt e-mailom i putem društvenih mreža)

U zavisnosti od načina na koji ste stupili u kontakt sa nama, kao i vrste upita, možemo da prikupljamo Vaše podatke o imenu, prezimenu, broju telefona, e-mail adresi, kao i ostale informacije koje ste razmenili sa nama, a koje su u vezi sa Vašim upitom.

Marketinške svrhe - prijava za dobijanje obaveštenja o aktuelnostima – Newsletter

Ukoliko želite da primate naša obaveštanje o aktuelnostima, na našoj web stranici u svakom trenutku možete ostaviti e-mail adresu ako su u pitanju obaveštenja putem newsletter-a.

Napominjemo da je moguće kreiranje profila i bez prihvatanja slanja pomenutih obaveštenja.

Vašu saglasnost za prijem obaveštenja o aktuelnostima možete da opozovete u svakom trenutku. Opoziv pristanka ne utiče na dopuštenost obrade koja je vršena na osnovu pristanka pre opoziva.

Vašu saglasnost za prijem obaveštenja možete opozvati putem opcije „Odjava“ koja se nalazi u sklopu primljenog newsletter-a.

Profilisanje

U slučajevima kada šaljemo ili prikazujemo obaveštenja ili sadržaj koji su personalizovanog karaktera, možemo koristiti pojedine postupke koji su označeni kao „profilisanje” (odnosno, bilo koji oblik automatizovanog procesa obrade ličnih podataka koji se sastoji iz korišćenja prikupljenih podataka o ličnosti kako bismo ocenili određene lične aspekte koji su u vezi sa fizičkim licem, kako bismo analizirali ili predvideli aspekte koji se tiču ličnih afiniteta konkretnog fizičkog lica, njegovog interesovanja i ličnih sklonosti).

Na osnovu naše analize, šaljemo ili prikazujemo obaveštenja i/ili sadržaj koji je skrojen tačno prema Vašim interesovanjima/potrebama.

Ove podatke obrađujemo isključivo na osnovu Vaše saglasnosti (zakonita obrada).

Poseta web stranice

Uz Vašu saglasnost, beležimo Vaše ponašanje kao korisnika naše web stranice https://astrobook.rs. Ocena ponašanja korisnika podrazumeva pre svega podatke o odeljcima na kojima se zadržavate i na linkove, koje tamo koristite. Na taj način kreiramo personalizovane korisničke profile sa Vašim ličnim podacima i/ili sa podatkom o Vašoj e-mail adresi kako bismo omogućili kreiranje reklamne ponude od strane Astrobook-a u obliku newslettera i on-site reklame, prilagođene Vašem ličnom interesovanju i time poboljšamo našu ponudu.

Astrobook obrađuje Vaše podatke prilikom posete web stranici. Tom prilikom se razmenjuju različiti podaci između Vašeg uređaja i našeg servera, pri čemu može da se radi o podacima o ličnosti. Podaci prikupljeni na taj način se, između ostalog, koriste za optimizaciju naše internet stranice ili u svrhu prikazivanja reklama u pretraživaču Vašeg uređaja.

Prilikom posete naše web stranice, pretraživač koji koristite na Vašem uređaju će automatski i bez Vaše aktivnosti poslati na server naše web stranice:

Navedene podatke server privremeno čuva u takozvanoj log datoteci u svrhe:

Obrada IP adrese je neophodna u cilju ostvarivanja legitimnih interesa, koji proizlazi iz gore navedene svrhe obrade podataka. Ove podatke ne prenosimo trećim licima. Podaci se čuvaju privremeno i to za vreme posete stranici. Nakon što napustite našu web stranicu, podaci o geolokaciji se brišu.

Korišćenje kolačića

Na našoj web stranici koristimo takozvane kolačiće. Kolačići su male datoteke koje se prilikom posete naše web stranice čuvaju na Vašem uređaju (laptopu, tabletu, smartphone-u). Kolačić ne sadrže viruse, trojance ili druge zlonamerne softvere. U kolačićima se čuvaju informacije koje se dobijaju u vezi sa uređajem koji koristite. Kolačići su informacije koje web stranica koju posećujete šalje vašem računaru u svrhu poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva i potreba. Kolačići čuvaju informacije koje ste Vi podesili za Vašu pretragu kao što su jezik, adresa, e-mail ili podaci o ličnosti, i pamte ih svaki put kada se ponovo vratite na istu stranicu. Ovim informacijama ili bilo kojim drugim datotekama iz vašeg računara ni jedan sajt ne može da pristupi ukoliko Vi to ne omogućite na vašem računaru. Pomenute informacije koje web stranica šalje Vašem računaru Vama nije vidljiva, a takođe možete i da promenite postavke internet pretraživača da sami birate da li želite da čuvate kolačiće ili da ih odbijete.

Međutim, to ne znači da smo upoznati sa Vašim identitetom. Sa jedne strane, korišćenje kolačića služi da Vam poseta web stranici bude prijatnija. Mi koristimo takozvane kolačiće sesije kako bismo prepoznali da ste određene delove naše stranice već posetili ili da ste već prijavljeni na svom korisničkom nalogu. Oni se automatski brišu nakon što napustite našu web stranicu. Pored toga, koristimo i privremene kolačiće koji se određeno vreme skladište na Vašem uređaju. Kada ponovo posetite našu web stranicu, automatski se prepoznaje da ste već bili na stranici i koja podešavanja ste postavili, tako da ove radnje nećete morati da ponovite.

Sa druge strane, kolačiće koristimo kako bismo statistički evidentirali korišćenje naše web stranice, i to u cilju optimizacije ponude i prikaza informacija koje su prilagođene Vašim interesovanjima. Ovi kolačići nam omogućavaju da Vas automatski prepoznamo kada ponovo posetite našu web stranicu. Ovi kolačići se automatski brišu nakon 5 godina, s tim da ih Vi uvek možete obrisati ručno na Vašem računaru.

Većina pretraživača automatski prihvata kolačiće. Međutim, možete da podesite Vaš pretraživač tako da se na Vašem računaru ne čuvaju kolačići ili da se uvek pojavljuje poruka pre nego što se kreira novi kolačić. Ipak, potpuno onemogućavanje kolačića može da znači da ne možete da koristite sve funkcije naše web stranice.

U skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti u obavezi smo da obezbedimo Vaš pristanak pre slanja kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje ćete biti u mogućnosti da pregledate sadržaj, ali Vam određene mogućnosti neće biti dostupne.

Google analitika

Za potrebe prilagođavanja dizajna i stalnog poboljšavanja naše web stranice, koristimo takozvani Google Analytics - uslugu za web analitiku koju pruža Google Inc. U tom kontekstu se kreiraju pseudonimizovani korisnički profili i koriste se kolačići. Kolačići generišu sledeće informacije o Vašem korišćenju ove web stranice:

Podaci se koriste za evaluaciju korišćenja naše web stranice, za sastavljanje izveštaja o aktivnostima na stranici i za pružanje drugih usluga vezanih za korišćenje stranica i korišćenje interneta. Podaci se obrađuju u svrhu istraživanja tržišta i prilagođavanja ovih internet stranica. IP adrese su anonimizovane, tako da nije moguće utvrditi identitet (takozvani IP maskiranje). Ni pod kojim uslovima Vaša IP adresa neće biti povezana sa drugim podacima Google-a.

Više informacija o zaštiti podataka u vezi sa Google Analytics potražite na internet stranici Google Analytics.

Društvene mreže

Podatke na društvenim mrežama velikim delom obrađuje sam provajder, i na taj deo Astrobook ima ograničen uticaj.

Detaljnije informacije o obradi podataka od strane provajdera platformi društvenih mreža i o mogućnostima prigovora možete pronaći u njihovim pravilima o zaštiti podataka:

Podatke prikupljene na društvenim mrežama obrađujemo u svrhu informisanja o aktuelnostima, a u cilju interakcije i unapređenja odnosa sa korisnicima.

Podatke prikupljene na društvenim mrežama na osnovu pristanka kao što su komentari, video snimci, slike, lajkovi, objavljuje provajder. Astrobook ove podatke ne deli sa trećim licima i zadržava pravo brisanja nezakonitih sadržaja, komentara mržnje, eksplicitnog sadržaja i podataka koji predstavljaju krivično delo.

Za metode web praćenja koje provajder platforme društvene mreže omogućava, provajder i mi smo zajednički odgovorni. Web praćenje (webtracking) može pritom da usledi i nezavisno od toga da li ste na platformu društvene mreže prijavljeni ili registrovani. Kao što smo već napomenuli, samo ograničeno možemo da utičemo na metode web praćenja provajdera.

Kako bi se platforma društvene mreže optimizovala, neophodna je primena metoda web praćenja, a na osnovu legitimnog interesa nas i provajdera.

Ko ima pristup Vašim podacima?

Astrobook-u je od izuzetne važnosti zaštita Vaših podataka o ličnosti, upravo zbog toga vodimo računa da Vaši podaci o ličnosti ne budu ustupljeni neovlašćenim licima. Pristup podacima, koje ste nam stavili na raspolaganje, imaju samo ona lica kojima su isti neophodni za ispunjenje svrhe za koju su podaci o ličnosti prikupljeni.

U cilju pružanja određenih usluga, Vaše podatke možemo da ustupimo trećim licima – našim partnerima koji pružaju usluge u ime Astrobook-a (npr. Kurirska služba, IT partneri koji se bave održavanjem našeg web sajta/mobilne aplikacije).

Koliko dugo čuvamo Vaše podatke?

U slučaju kreiranja ličnog profila na našoj web stranici ili prikupljanja podataka po osnovu saglasnosti, podaci o ličnosti će se obrađivati sve do brisanja profila odnosno povlačenja date saglasnosti (svi podaci o korisniku će biti depersonalizovani odnosno obrisani ili uništeni). Brisanje profila/opoziv saglasnosti ne utiče na dopuštenost obrade koja je vršena pre navedenih radnji.

Maloletna lica

Registracijom na našem sajtu garantujete da ste stariji od 15 godina, odnosno da ukoliko imate manje od 15 godina, roditelji/staratelji daju pristanak za vašu registraciju ili to čine umesto vas. Astrobook ne snosi odgovornost u slučaju da korisnik web stranice dâ netačne, lažne podatke ili tuđe podatke, niti u slučaju da od strane korisnika postoji namera da prikrije maloletništvo.

Odraslima se preporučuje da pravilno nadziru maloletnike pod svojim starateljstvom dok pretražuju po internetu, a naročito kada je na web stranici omogućeno ostavljanje ličnih podataka.

Koja prava imate kao lice na koje se podaci odnose?

U svakom trenutku možete nam se obratiti sa nekim od navedenih zahteva:

Stupanje na snagu i izmene Politike privatnosti

Ova Politika privatnosti stupa na snagu dana 08.12.2020.godine.

Politika privatnosti može biti izmenjena ili dopunjena, u zavisnosti od potreba i promene procesa u Astrobook-u, promene zakonskih okvira ili na zahtev nadležnog organa (Poverenika za zaštitu informaciju od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti).

Preporučuje se da korisnici redovno prate izmene i dopune Politike privatnosti, na sajtu https://astrobook.rs

Pišite nam

Na pravom ste mestu!
Kako možemo da pomognemo?

Thank You ! Your email has been delivered.