Kako pronaći srodnu dušu

Osvrt na karmičke odnose i razumevanje srodne duše iz ugla vedske astrologije

Večito pitanje koje se postavlja kada se govori o partnerskim odnosima je da li je moguće pronaći svoju srodnu dušu i ako jeste, kako da je nađemo i gde da je tražimo. Čak i oni koji imaju partnera ili porodicu ne mogu da izbegnu preispitivanje da li je osoba sa kojom su u vezi zaista “prava” ili im je možda sudbinski predodređen neko drugi, još kompatibilniji, sa kojim bi ljubav i strast trajali do kraja života. 

 

Platon je govorio da su bogovi podelili izvorno biće i da su od te podele stvoreni muškarci i žene. Od tada, kaže Platon, za svakog od nas postoji jedna, prava osoba koja se nalazi negde u svetu i koja je nedostajući deo naše slagalice.

 

Istočnjačko razumevanje srodne duše

 

Na Istoku, a posebno u Indiji, reč srodna duša se gotovo i ne koristi, a posebno ne na ovaj Platonov način. Prema istočnjačkoj tradiciji, postoje ljudi koji nam ulaze u život sa ciljem da nam pomognu da otkrijemo svoju svrhu i sa kojima se reinkarniramo u parovima.

 

Ključno pitanje je kako da uspemo da pronađemo tu osobu sa kojom imamo dovoljno jaku vezu iz prošlog života, ali sa kojom nam karma nije toliko teška da njihovo prisustvo bude gotovo nepodnošljivo za nas? Kako da pronađemo partnera koji će nam pomoći da se razvijamo, umesto sa kojim ćemo stvoriti više karmičkih dugova za naredni život? I da li je uopšte moguće da pronađemo ideal o kojem govori antički filozof – našu savršenu polovinu? 

 

Pokazatelji srodne duše u vedskoj astrologiji

 

Valentine

 

Pojam srodne duše je u vedskoj astrologiji predstavljen takozvanim mesečevim “čvorovima” u našem horoskopu, koji se zovu Rahu i Ketu. Upravo se za Rahu i Ketu vezuje mit o jednom biću koje je podeljeno napola, zbog čega Rahu večito traži Ketua koristeći se svojim čulima (dodir, miris, ukus…), dok Ketu traži Rahua pomoću spiritualnosti i intuitivnosti.

 

Prema vedskoj astrologiji, kada se Rahu i Ketu u natalnoj karti jedne osobe preklapaju sa ključnim indikatorima u natalnoj karti druge osobe, to je jasan pokazatelj da postoji izuzetno snažna, gotovo magnetska privlačnost između partnera.

 

Na primer, ukoliko je Sunce taj ključni indikator, astrologu je jasno da je postojala karmička veza između duša partnera koja se prenela i u ovaj život. Ukoliko je to Mesec, duboka emocionalna veza između partnera je stvorena u prethodnim životima, gde su dve osobe bile najbolji prijatelji, ljubavnici ili roditelj i dete. 

 

Ne treba se zavaravati i treba jasno reći da veze koje se zasnivaju isključivo na Platonovom idealu srodnih duša često propadnu ukoliko u natalnoj karti ne postoje i drugi indikatori koji će odnos učiniti trajnim i funkcionalnim.

 

Rahu/Ketu veze su zasnovane na odnosima iz prošlih života, ali ako funkcionišemo samo na osnovu prethodne životne karme, ne uspevamo da se fokusiramo na stvarnost i da kreiramo zajedničku budućnost u ovom životu.

 

Upravo se u ovom ogleda razlika između vedske astrologije i zapadnjačkog tumačenja horoskopa. Vedski astrolog će primenom dodatnih sveobuhvatnih tehnika uspeti da prepozna ne samo da li vaš partnerski odnos ima potencijal da se razvije, već i da li će vam konkretni partner pomoći da ostvarite svrhu kojoj je vaša duša težila kada je došla na ovaj svet.  

 

Kako do srodne duše bez znanja vedske astrologije

 

Ukoliko nemate znanje vedske astrologije ili se još uvek niste odlučili da proverite kompatibilnost sa vašim partnerom kod astrologa, najvažniji korak je da saznate da li ispunjavate preduslove za zdrave emotivne odnose i pronalaženje srodne duše. U tome će vam najbolje pomoći naš tekst koji možete pročitati ovde.

Natalija Urošević 14. Feb. 2021

Strastveni istraživač Vedic astrologije, ljubitelj pasa, žive filozofije i posvećen ekolog.

Trenutno nema komentara.
Pišite nam

Na pravom ste mestu!
Kako možemo da pomognemo?

Thank You ! Your email has been delivered.