Tranzit Neptuna

Simbolika Neptuna i značaj njegovih tranzita preko ličnih planeta

Tranzit predstavlja prelazak neke planete preko određenog mesta u vašoj natalnoj karti. Tada kažemo da planeta u tranzitu potencira teme vezane za taj položaj i dodatno ih boji svojom simbolikom. U ovom tekstu ćemo pisati o tranzitu Neptuna preko Sunca, Meseca, Merkura, Venere i Marsa. Izdvojeno tumačenje tranzita, kao i drugih pojedinačnih uticaja, nepotpuno je bez razumevanja natalne karte kao celine. Ali može da ponudi smernice za bolje razumevanje određenog perioda.

 

Ukoliko imate utisak kao da ste izgubili kompas, kao da vam je neko izmakao tlo pod nogama, možda je u toku tranzit Neptuna preko neke planete u vašoj natalnoj karti.

 

Neptun je u znaku Riba i ostaće tu do 2026. Ako imate planete u znaku Riba, tokom boravka Neptuna u ovom znaku, možete da očekujete ovaj tranzit, ili ste ga već imali, jer ostaje oko petnaest godina u svakom znaku. Onoliko koliko vas Saturn vezuje za realnost, toliko Neptun vuče u snove i iluzije. Saturn predstavlja ograničenja, Neptun ih rasplinjava. Značaj Neptuna je kako u otklanjanju, tako i u postavljanju granica. Može da vas gurne u svrhovit život, umesto pukog životarenja.

 

Uloga Neptuna je u tome da pojmite, da granice koje vam nameću od malih nogu nisu zapisane u kamenu, da možete da ih pomerate i da možete da ostvarite svoje snove. Dalje, važno je da shvatite kada je dosta, da prepoznate trenutak pre potpunog odvajanja od stvarnosti i da se tu zaustavite. Dakle, da sami sebi podvučete crtu. Pojednostavljeno, smisao je da promenite iz korena stečena uverenja o tome koliko zaslužujete od života i da ih zamenite novim, zdravijim uverenjima.

 

Neptun predstavlja ono što je van okvira racionalnog uma. Krajnost je potpuni gubitak kontakta sa realnošću. Ovde spada i zloupotreba alkohola i opijata. Zato je važno razumeti njegove tranzite i spremno ih dočekati. Sve u vezi ove planete i znaka Riba kojim vlada, nosi simboliku vode. Možete da zaronite u dubinu, možete da je usmerite, možete da je smestite (figurativno) u odgovarajuću posudu, samo ne dozvolite da vas potopi i dezorijentiše do tačke da vam je teško da se saberete.

 

Tranzit Neptuna preko natalnog Sunca

 

U periodu konjunkcije Neptuna i vašeg natalnog Sunca raste razumevanje za druge. Otvoreni ste prema tuđim patnjama, snažno saosećate i želite da pomognete. Laka ste meta za prevarante i one koji žele da iskoriste vašu dobru volju. Nesvesno, i vi zavaravate druge iako vam to nije namera. Gube se granice vašeg Ja, stoga lako projektujete sliku kakvu znate da drugi žele da vide.

 

Tranzit Neptuna preko natalnog Meseca

 

U periodu konjunkcije Neptuna i vašeg natalnog Meseca, senzibilniji ste nego inače. Zbunjuju vas krajnosti u koje vam idu emocije. Ranjivi ste i promenljivog raspoloženja. Teško vam je da se fokusirate na zadatke. Manje koristite logiku a više intuiciju. Kreativnost vam je na visokom nivou. Dešava se da tumačite namere drugih kao previše dobre ili kao previše loše.

 

Tranzit Neptuna preko natalnog Merkura

 

U periodu konjunkcije Neptuna i vašeg natalnog Merkura, kreativniji ste nego inače. Pošto Merkur vlada komunikacijom, pisanjem, učenjem i podučavanjem, ta kreativnost se naročito ispoljava u ovim oblastima. Zaboravni ste i gubite stvari. Dešava vam se da odlutate u mislima i zaboravite na vreme. Skloni ste idealizovanju drugih ali ne dozvoljavate im da vas prevare.

 

Tranzit Neptuna preko natalne Venere

 

U periodu konjunkcije Neptuna i vaše natalne Venere, važna vam je povezanost u ljubavnom odnosu. U jednoj krajnosti preterujete u očekivanjima i ništa vam nije dovoljno dobro, dok u drugoj krajnosti idealizujete partnera. Posebnu pažnju posvećujete fizičkom izgledu i bitno vam je kako vas drugi vide. Vešto prikrivate ono što smatrate svojim manama.

 

Tranzit Neptuna preko natalnog Marsa

 

U periodu konjunkcije Neptuna i vašeg natalnog Marsa gubite fokus. Vaši planovi odjednom postaju nejasni i to vas frustrira. Teško vam je da funkcionišete usled nedostatka motivacije. Prinudno usporavanje vam pomaže da odmorite i vratite se sa obnovljenom energijom. Takođe, imate više razumevanja za druge, kada se suočavaju sa blokadama.

Dušanka Jurković 21. Feb. 2021

Merkur u Blizancima, uvek u potrazi za novim temama.
Instruktorka joge i mama jednog petogodišnjaka.

Više od autora
Više od autora
Trenutno nema komentara.
Pišite nam

Na pravom ste mestu!
Kako možemo da pomognemo?

Thank You ! Your email has been delivered.