Asteroid Psiha

Mit o Psihi i kako njen položaj u natalnoj karti utiče na životni put.

Priča o Psihi je priča o vama kada živite svoj najbolji život. Predstavlja povezivanje uma, duše i tela u Jedno, koje živi punoću i lepotu. Ukazuje na prepreke na putu ka celovitosti, vašu tamnu stranu koju krijete od sebe i drugih i na kraju, pobedu i postizanje ostvarenja. Psiha može biti i ono što će vas nadživeti, vaša esencija koju prenosite sledećoj generaciji.

 

Kada vas ponese talas uzbuđenja i blaženi osećaj da ste na pravom mestu u pravo vreme - to je Psiha. Kada osećate da ste utkani u priču koja je počela pre vašeg rođenja, i nastaviće nakon vaše smrti - Psiha. Kada se prepustite porazu i primite neočekivanu pomoć. Kada se borite iako ne verujete u uspeh. Kada volite iskreno i čisto.
Kada vas vole i dive vam se.

 

Pisali smo o povezivanju sa Venerom. Položaj Psihe u natalu takođe govori o ljubavi i lepoti, ali nešto drugačije u odnosu na priču o Veneri. Zapravo, Venera i Psiha su neraskidivo povezane, poznavanje Venere produbljuje razumevanje Psihe, i obrnuto. Obe su deo astrološke slagalice koja rasvetljava životni put i pomaže da shvatite zašto se ponašate na određeni način.

 

Asteroid Psiha otkriven je 17. marta 1852. U  svakom znaku se zadržava od dva do deset meseci. Položaj asteroida u natalnoj karti dopunjava razumevanje ostalih planeta a Psiha je jedan od najznačajnijih. Njegov položaj govori o tome šta vam je važno, koliko daleko ste spremni da idete zbog ljubavi i koje slabosti treba da prevaziđete da biste otkrili i prisvojili sopstvenu moć.

 

Priča o Psihi se menjala kroz vreme ali je njena suština ostala neizmenjena. Psiha je
bila najmlađa i najlepša od tri princeze. Bila je toliko lepa da su ljudi počeli da je obožavaju umesto Venere i glas o njenoj lepoti proneo se po čitavom svetu. Sestre su se udale i napustile dom, a Psiha je ostala okružena divljenjem ali usamljena. Njena lepota izazvala je zavist i mržnju Venere.

 

Mit govori o transformaciji a prvi deo se odnosi na to kako vas drugi vide. Koje su vaše jake strane i koji darovi vam dolaze prirodno.

 

Venera je naredila sinu Erosu da prisili Psihu da se zaljubi u najgoreg među ljudima, da bi je ponizila i uništila. Zabrinuti roditelji su se obratili proročištu i kada su čuli kakva sudbina je čeka, u očajanju su se pripremili za najgore. Odveli su Psihu do litice gde je trebalo da sretne svoju sudbinu a umesto toga, ona je odlučila da skoči. Eros se zaljubio u Psihu i poslao je vetar da je odnese u njegovu palatu.

 

Drugi deo mita govori o mržnji i zavisti ali i o pomoći koja stiže u trenucima beznađa. Ukazuje na to da će mnogi da vam zavide zbog vaših darova.

 

Psiha je živela u palati okružena luksuzom a Eros je dolazio isključivo noću. Bilo joj je zabranjeno da vidi njegovo lice. Sestre su je posetile i kada su videle da je srećna i okružena bogatstvom, obuzela ih je zavist. Ubedile su je da je njen ljubavnik čudovište i da treba da ga ubije. Psiha je prišla sa lampom i nožem usnulom Erosu, i tako je shvatila da živi sa najlepšim među bogovima. On se probudio i napustio je jer je prekršila obećanje.

 

Treći deo mita govori o suočavanju sa strahom i rasvetljavanju najgoreg u vama. Govori o delu duše kome je potrebno isceljenje.

 

Psiha je lutala svetom, tražeći Erosa. Umesto njega, našla je Veneru, koja joj je davala najteže zadatke, u nadi da će je konačno uništiti. Sve prepreke, uz mnogo pomoći, Psiha je uspešno savladala, čak i najgoru - silazak u svet mrtvih. Eros joj je oprostio prekršeno obećanje, zatražio je od bogova besmrtnost za Psihu, i konačno su mogli da budu zajedno.

 

U poslednjem delu mita radi se o prolasku kroz ličnu golgotu, koji je neophodan da biste zacelili. Figurativno, zahvaljujući ljubavi, duša stiče besmrtnost.

 

Psiha u vatrenim znakovima

 

Vi inspirišete. Vaša moć je neiscrpna energija kojom pokrećete sve oko sebe. Svesni ste da ste rođeni za velike uspehe, tako se i ponašate. Vaš entuzijazam je neiscrpan  Ne dozvoljavate da vas ograničavaju. Drugi vam se obraćaju kada im ponestane motivacije. Optužuju vas da ste egocentrični i da ne završavate ono što započnete.

 

Psiha u zemljanim znakovima

 

Vi stvarate. Sa minimalnim resursima, možete da napravite mnogo. Vaša moć je u povezanosti sa prirodom, sa materijalnim, čvrsto stojite sa obe noge na Zemlji. Oličenje ste stabilnosti. Uporni ste i tvrdoglavi. Za druge ste sigurna luka i oslonac. Sa druge strane, prebacuju vam da se previše vezujete za stvari i da pridajete preteran značaj novcu.

 

Psiha u vazdušnim znakovima

 

Vaša snaga je u intelektu. Povezujete činjenice, upravljate idejama i lako ih prenosite drugima. Vaš mentalni tok je moćan i ne dozvoljavate uplitanje osećanja. Objektivni ste, racionalni, ne podnosite emotivne drame. Drugi vam se obraćaju kada im je potreban neko "hladne glave" da bude glas razuma. Istovremeno vas optužuju zato što ste distancirani i bezosećajni.

 

Psiha u vodenim znakovima

 

Vaša moć je u sposobnosti da volite. Kada ste u kontaktu sa sopstvenim bićem, kada sledite svoj put - imate dovoljno ljubavi za ceo svet. Empatija i intuicija su vam razvijene, malo šta može da vam promakne, kada se radi o osećanjima drugih. Okreću vam se kada im treba uteha a optužuju vas da ste preterano emotivni i da gušite brigom i posesivnošću.

Dušanka Jurković 07. Feb. 2021

Merkur u Blizancima, uvek u potrazi za novim temama.
Instruktorka joge i mama jednog petogodišnjaka.

Više od autora
Više od autora
Trenutno nema komentara.
Pišite nam

Na pravom ste mestu!
Kako možemo da pomognemo?

Thank You ! Your email has been delivered.