Astrološka mapa tela

Horoskopski znakovi i delovi tela kojima vladaju

Horoskopskim znakovima dodeljeni su delovi tela kojima vladaju. U ovim regijama znakovi su naročito ranjivi i podložni promenama. Istovremeno, delovi tela kojima vladaju predstavljaju njihove jake strane. Tako je za Vage blistava koža zaštitni znak. Ipak, prvi znaci stresa će im se pojaviti baš na koži, u vidu sitnih nepravilnosti. Planetama su dodeljene telesne funkcije. Rast i razvoj, čula, ravnoteža i reprodukcija, pod vladavinom su odgovarajućih planeta.

 

 

Vatreni znakovi


Ovan vlada glavom. Predstavnici znaka skloni su migrenama i visokom pritisku. Za njih se kaže da idu glavom kroz zid. Lav upravlja srcem i kičmenim stubom, naročito gornjim delom leđa. Oni teret nose na ramenima, pa u tom delu može da se javi bol i ukočenost, kada su pod stresom. Strelčevi su uvek u pokretu, ne čudi što su noge deo tela kojim vladaju.

 

 

Zemljani znakovi


Bik upravlja vratom i glasnim žicama. Za njih važi da mogu da vas smire ili zavedu svojim glasom. Kada su nervozni stvara im se knedla u grlu. Devica vlada organima za varenje. Predstavnici znaka su disciplinovani i odgovorni, kada je zdravlje u pitanju. Skloni su da preteraju i zalutaju u hipohondriju. Jaracu, pod vladavinom Saturna, dodeljen je skeletni sistem.

 

 

Vazdušni znakovi


Blizancima su dodeljene ruke, pluća i nervni sistem. Suočavaju se sa tremorom ruku i problemima sa disanjem, kada nervna napetost postane prevelika. Vaga upravlja kožom i bubrezima. Zahvaljujući dobroj razmeni materija, predstavnici znaka imaju blistavu kožu. Kada su pod stresom, to se manifestuje u vidu promena, kao što su bubuljice i osipi. Vodolija vlada kardiovaskularnim sistemom.

 

 

Vodeni znakovi


Rakovi slede svoju intuiciju, poznati su po dubini osećanja. Dodeljeni su im grudni koš i stomak. Sa svojim vladarom Plutonom, planetom smrti i preporoda, Škorpija upravlja organima za reprodukciju. Ribe upravljaju limfnim sistemom. Putem limfnog sistema telo se oslobađa od toksina, kao što Ribe simbolično odbacuju lošu energiju iz svog okruženja.

 

 

Horoskopskim znakovima dodeljeni su odgovarajući delovi tela, dok su planetama dodeljene uloge u funkcionisanju tela.

 

Sunce utiče na nivo energije, izgled i vitalnost. To je prvo što drugi primete kod vas - držanje tela, stav, kakav vam je stisak ruke, da li ste povučeni ili puni samopouzdanja. Mesec utiče na protok limfe, krvi i zadržavanje odnosno oslobađanje od viška vode. Kao u prirodi, upravlja tečnostima u telu. Merkur upravlja nervnim sistemom - kontroliše reakcije na nadražaje iz spoljašnje sredine. Utiče na logičko i kreativno razmišljanje i način na koji povezujete informacije. Venera  upravlja čulima. Mars upravlja radom organa za reprodukciju.

 

 

Planete van kruga ličnih planeta, takođe povezujemo sa važnim funkcijama u telu, kao što su rast, stabilnost i sposobnost tela da se oporavi.

 

Jupiter je planeta ekspanzije pa se smatra da utiče na pravilan razvoj tela i lučenje hormona rasta. Podržava optimalnu iskorišćenost hranljivih materija, i uklanjanje štetnih. Saturn povezujemo sa skeletnim sistemom, utiče na čvrstoću kostiju i eventualnu podložnost osteoporozi. Uran i Neptun utiču na sistem organa za disanje i na žlezde sa unutrašnjim lučenjem. Osetljiva hormonska ravnoteža je pod uticajem Neptuna. Pluton je planeta smrti ali i isceljenja. Zato ima važnu ulogu u sposobnosti tela da se oporavi nakon traume.

Dušanka Jurković 16. Jun. 2021

Merkur u Blizancima, uvek u potrazi za novim temama.
Instruktorka joge i mama jednog petogodišnjaka.

Više od autora
Više od autora
Trenutno nema komentara.
Pišite nam

Na pravom ste mestu!
Kako možemo da pomognemo?

Thank You ! Your email has been delivered.