Vazdušni znakovi i stres

Kako vazdušni znakovi reaguju na stres i njihovi mehanizmi suočavanja sa neprijatnošću

Vazdušni znakovi dele analitičan pristup problemima, ne pokazuju emocije i komunikativni su. Zajedničko im je još da odlažu obaveze, da nameću sebi nerealno visoke standarde, i da im je važno da ispune očekivanja drugih. Razlikuju se po modalitetu. Blizanci su promenljivi, Vaga kardinalni a Vodolija fiksni znak. Ove razlike uslovljavaju različite reakcije na stres.

 

 

Blizanci u stresnim situacijama

 

Prva reakcija na stres kod Blizanaca je odlaganje. Za njih je prirodno da rade na više zadataka istovremeno. Međutim, kada shvate da su preuzeli previše obaveza i da kasne, beže od problema u novu distrakciju. To naravno znači da će još više kasniti. Oni dobro funkcionišu pod pritiskom. Ali ponekad napetost prevaziđe njihove normalne granice i preplavi ih. Um Blizanaca je aktivan, razigran, nove ideje traže pažnju, teško im je da se fokusiraju na obaveze. Uvek ima nešto novo i zanimljivo što bi mogli da istraže.Ako su vam Blizanci prvi izbor kada se radi o izlascima i provodu, razmislite dva puta da li ćete ih pozvati, ako primetite da su nervozni. Nije zabavno biti u blizini Blizanaca pod stresom. Lako gube strpljenje, nisu raspoloženi da vas saslušaju. Iako pod stresom, i dalje su vešti sa rečima, pa ako odluče da vam kažu nešto neprijatno, računajte da će vas njihove reči pogoditi. Ne dozvoljavaju emocijama da im zamagle rasuđivanje. Ako uđete u svađu sa Blizancima - vi gubite, jer oni znaju vaše bolne tačke.Tenzija se stvara u njihovom umu, koji ne miruje. Ali delovi tela kojima vladaju Blizanci su pluća i ruke. Zato im za opuštanje pomažu joga i vežbe disanja. Da uposle ruke i umire um može da im pomogne rad sa glinom. Za jačanje pluća odgovara im boravak na planini ili blizu mora.

 

 

Vaga u stresnim situacijama

 

Prva reakcija na stres kod Vaga je razgovor. Predstavnici znaka se trude da im sve oblasti života budu u harmoniji. Odmeravaju rizik i planiraju, pritom im najviše odgovara da svoj tok misli podele sa osobama od poverenja. Odlučivanje za njih predstavlja proces, koji zahteva vreme. Ako nemaju dovoljno vremena, postaju još neodlučniji. U stanju su da svaku odluku detaljno izanaliziraju sa svojim krugom bliskih osoba. Strah da bi mogli da pogreše, stvara im stres. Kada su pod pritiskom, pretvaraju se da je sve u redu.Vage vole komplimente. Dopada im se da sa svima budu u dobrim odnosima. Zato izbegavaju sukobe. Kad god je moguće, izlažu svoje mišljenje dvosmisleno, tako da svi budu zadovoljni. Iako se trude da budu fer, kada pogreše - neće priznati. Ako su vam se zamerili, nemojte da vas začudi ako vas ubede da ste nekako vi krivi za sve. Njihov šarm je beskonačan, pa ako odluče, mogu i druge da okrenu protiv vas. Kada dozvole svojim manama da se ispolje, to ih muči, jer žele da budu savršeni i smatraju da je takvo ponašanje ispod njihovog nivoa.Kada bi snizili stroge kriterijume koje imaju za sebe, značajno bi smanjili količinu stresa. Na fizičkom planu, kod Vaga, stres se ispoljava kroz probleme sa kožom, ili kao bol u leđima. Mogu da im pomognu šetnje, druženje,  kozmetički tretmani i masaža.

 

 

Vodolija u stresnim situacijama

 

Prva reakcija na stres kod Vodolija je ignorisanje. Kada su pod pritiskom, prikrivaće i potiskivati svoje pravo raspoloženje. Zato deluje kao da ih ništa ne izbacuje iz ravnoteže. Imaju auru nedodirljivosti i trude se da zadrže utisak smirenosti i hladnoće. Ako ih pitate šta nije u redu, neće vam reći, radije sami rešavaju probleme. Vodolijama je teško da iskorače iz mentalne napetosti, koju sami stvaraju. Stanje opuštenosti im nije prirodno, njihov grozničavi um ne dozvoljava im da se opuste.Vodolije odlažu obaveze, baš kao i Blizanci. Za razliku od Blizanaca, koji se uvek nekako snađu u haosu koji su sami napravili, Vodolijama se dešava da potonu. Kada im se učini da neće ispuniti visoka očekivanja koja nameću sebi, u stanju su da odustanu i da zaborave na odgovornost. Tipično za predstavnike znaka je da ne traže pomoć, niti pokazuju emocije. Ako im se slučajno desi emotivni ispad, smatraće da su se osramotili. Ako ste im bili svedok, nije neobično da prestanu da vam se javljaju neko vreme.Pošto je Vodolijama teško da umire um, treba im nešto što će im angažovati misli, ali istovremeno skrenuti pažnju sa problema. Rešavanje logičkih zadataka, učenje, druženje i sportske aktivnosti mogu da pomognu.

Dušanka Jurković 23. Maj. 2021

Merkur u Blizancima, uvek u potrazi za novim temama.
Instruktorka joge i mama jednog petogodišnjaka.

Više od autora
Više od autora
Trenutno nema komentara.
Pišite nam

Na pravom ste mestu!
Kako možemo da pomognemo?

Thank You ! Your email has been delivered.