Vatreni znakovi i stres

Kako vatreni znakovi reaguju na stres i njihovi mehanizmi suočavanja sa neprijatnošću

Link za prvi deo serijala - Vodeni znakovi i stres, ukoliko ste propustili.

 

Da biste razumeli element vatre, mislite o Suncu, o čistoj energiji koja može da pokrene ili da sprži, o toploti i svetlosti. Vatreni znakovi dele entuzijazam, kreativnost i neobuzdanu strast. Razlikuju se po modalitetu, Ovan je kardinalni, Lav fiksni a Strelac promenljivi znak. Ove razlike uslovljavaju različite reakcije na stres.

 

Ovan u stresnim situacijama

 

Prva reakcija na stres kod Ovnova je glavobolja. Deo tela kojim vladaju je glava, pa ne čudi što im se tu nakuplja sav pritisak. U svakom trenutku su spremni za sukob, bez procene mogućih posledica. Pošto često burno reaguju, ovo je jedan od znakova kojima kortizol i adrenalin kolaju venama većinu vremena. Izloženost hormonima stresa u kontinuitetu dovodi do toga da su podložni sindromu sagorevanja. Izluđuje ih odlaganje, njihov vladar Mars to ne podnosi. Kao kardinalni znak, inicijatori su promene. Ukoliko ne mogu da promene ono što im smeta, nivo stresa im raste.

 

Dodatni izvor nelagode za njih je osećaj da gube kontrolu nad okolnostima. Ili još gore, da su prinuđeni da prepuste drugima inicijativu. Dopada im se da budu glavni, da donose odluke, ukoliko toga nema, skloni su ispadima besa. Ovnove obuzima nervoza ako im se učini da će drugi primetiti njihove slabosti. Redovno se dešava da im se ishitrene reakcije obiju o glavu. Svesni su da bi bilo dobro da zastanu i razmisle, ali njihova eksplozivna narav najčešće prevlada. Potrebno je mnogo samokontrole da bi iskoračili iz napete situacije i odložili reakciju.

 

Za oslobađanje od stresa Ovnovima služi fizička aktivnost. U obzir dolaze boks, trčanje, planinarenje, i sportovi u kojima mogu da ispolje svoj takmičarski duh. Pomaže druženje, naročito sa drugim vatrenim znakovima, koji mogu da im pomognu da zadrže pozitivan stav prema okolnostima. Seks je još jedan dobar način za opuštanje, naročito jer im libido raste kada su pod pritiskom.

 

 

Lav u stresnim situacijama


Prva reakcija na stres kod Lavova je da podele sa drugima kako se trenutno osećaju. To što su podelili svoje brige, ne znači da žele pomoć. Ukoliko dođete u iskušenje da ih posavetujete, samo ćete ih dodatno uznemiriti. Ne podnose da im drugi govore šta da rade. Još više ih nervira sažaljenje. U uslovima najvećeg stresa, i dalje brinu o tome kako ih drugi vide. Važnije im je da izgledaju dobro, nego da se osećaju dobro. Ono što žele da čuju su komplimenti i podsećanje na ranije uspehe. 

 

Kada naiđu na sitne neprijatnosti, dramatizuju i preuveličavaju iako su svesni da preteruju, da situacija nije toliko ozbiljna. Ali i dalje to rade. Za njih je stresno ukoliko ih okolina ne primećuje. Izbegavaju da ostanu sami kada su neraspoloženi. Kao i ostali vatreni znakovi, radije se okružuju prijateljima. Pošto spadaju u fiksne znakove, opiru se promenama iako im prija da učestvuju u brojnim dešavanjima i da budu aktivni. Cene sigurnost svog savršenog sveta gde je sve uređeno onako kako njima odgovara.

 

Boravak u toplim, dobro osvetljenim prostorijama popravlja raspoloženje Lavovima. Uživaju kada su okruženi lepim stvarima. Njihov vladar je Sunce pa im više odgovara topliji deo godine. I kada su u mogućnosti, putovanja na mesta sa izrazito toplom klimom. Da bi otpustili napetost pomaže im bavljenje umetnošću, rad sa decom, ples i druženje.

 

 

Strelac u stresnim situacijama


Prva reakcija na stres kod Strelčeva je da otputuju i promene perspektivu. Ne obraćaju pažnju na sitne neprijatnosti, radije  se bave širom slikom. Istovremeno, promiču im važni detalji, ali ne zamaraju se brigom oko toga. Zahvaljujući njihovom entuzijazmu i veri u srećne okolnosti, malo šta ih izbacuje iz takta. U stanju su da vide dobre strane svake situacije. Zbog te osobine upadaju u nevolje, jer obećavaju nešto što neće ispuniti i veruju osobama koje to ne zaslužuju.

 

Kod Strelčeva tenzija raste zato što jure iz jedne situacije u drugu, bez plana i bez razmišljanja. U nekom trenutku shvate da su preuzeli previše obaveza, da im je raspored pretrpan, i to kada su već ozbiljno pod stresom. Tada požele da promene broj telefona i napuste sve. Opterećuje ih obavezivanje, kada su prinuđeni da dugo budu vezani za isti posao, mesto ili osobu. Potreban im je osećaj slobode. Takođe, potreban im je osećaj svrhe, da imaju neki viši cilj kome teže.

 

Da smanje napetost Strelčevima pomažu duge šetnje u prirodi, učenje, čitanje i putovanja. Od koristi je i pažljivo raspoređivanje obaveza i ostavljanje dovoljno slobodnog vremena za odmor i zabavu. Odgovara im druženje, naročito sa Blizancima, jer im nikada ne ponestaje tema za razgovor. Vežbe disanja i meditacija mogu da im pomognu da umire um i lakše rasporede prioritete.

Dušanka Jurković 21. Mar. 2021

Merkur u Blizancima, uvek u potrazi za novim temama.
Instruktorka joge i mama jednog petogodišnjaka.

Više od autora
Više od autora
Trenutno nema komentara.
Pišite nam

Na pravom ste mestu!
Kako možemo da pomognemo?

Thank You ! Your email has been delivered.