Značaj kuća u horoskopu ( II deo )

Kako utvrditi vladara natalne karte i kuća, i zašto je to važno

Link za prvi deo teksta - Značaj kuća u horoskopu.

 

U prvom delu serijala pisali smo o simbolici kuća u natalnoj karti, i na koje oblasti života se odnose. Danas idemo korak dalje, i objašnjavamo kako da utvrdite planetu vladara natalne karte i pojedinačnih kuća. Uz poznavanje ascendenta, poznavanje vladara natalne karte, i tumačenje njegovog položaja, omogućava bolje razumevanje osobina ličnosti, ciljeva, na koji način, i u kojim oblastima će se energija ispoljiti.

 

 

Vladar natalne karte je planeta vladar ascendenta. Vladar kuće je vladar znaka koji počinje u njoj.

 

Da biste razumeli ovo, preporuka je da imate otvorenu natalnu kartu pored sebe. Podela kruga natalne karte na kuće, uvek kreće od ascendenta. Stoga je planeta vladar ascendenta, istovremeno vladar prve kuće i cele natalne karte. U nastavku navodimo spisak znakova i njihovih vladara. Neki od znakova dele vladara, a neki znakovi imaju modernog i tradicionalnog vladara, koga smo naveli u zagradama.

 

Ovan - Mars
Bik - Venera
Blizanci - Merkur
Rak - Mesec
Lav - Sunce
Devica - Merkur
Vaga - Venera
Škorpija - Pluton (Mars)
Strelac - Jupiter
Jarac - Saturn
Vodolija - Uran (Saturn)
Ribe - Neptun (Jupiter)

 

Kada ste utvrdili vladara prve kuće i natalne karte, na isti način možete da utvrdite vladajuće planete za ostale kuće. Samo treba da pogledate koji znak počinje u kojoj kući i da u spisku potražite odgovarajuću planetu. U zavisnosti od sistema kuća za koji ste se opredelili, veličina kuća varira. U nekoj od njih može se nalaziti početak dva znaka. U tom slučaju, od značaja su oba znaka i njihove vladajuće planete.

 

Poslednji korak je da pogledate u kojim kućama se vladari kuća nalaze u natalnoj karti. Na primer, ako je vaš ascendent Rak, sada znate da je vladar natalne karte Mesec. Treba da potražite u kojoj kući vam se nalazi Mesec u natalnoj karti. Pošto već znate oblasti života na koje se odnose kuće, položaj Meseca će vam dati dragocene informacije o tome na koji način će se njegova energija manifestovati.

 

 

Planeta povezuje kuću kojom vlada sa onom kućom u kojoj se nalazi.

 

Ukoliko primenite ove jednostavne korake, možete da proširite razumevanje natalne karte. Kada vidite gde je vladajuća planeta, postaje jasnije, zašto se čini da su neke teme važnije od drugih. Ili zašto se neke teme ponavljaju, u vidu lekcija, dok ne budu savladane. U trećem i poslednjem delu serijala, detaljnije ćemo se pozabaviti konkretnim tumačenjima.

Dušanka Jurković 09. Maj. 2021

Merkur u Blizancima, uvek u potrazi za novim temama.
Instruktorka joge i mama jednog petogodišnjaka.

Više od autora
Više od autora
Trenutno nema komentara.
Pišite nam

Na pravom ste mestu!
Kako možemo da pomognemo?

Thank You ! Your email has been delivered.