Zemljani znakovi i stres

Kako zemljani znakovi reaguju na stres i njihovi mehanizmi suočavanja sa neprijatnošću

Linkovi za prvi deo serijala - Vodeni znakovi i stres, i drugi deo - Vatreni znakovi i stres, ukoliko ste propustili.

 

 

Ako želite da razumete element zemlje, mislite o postojanosti drveta, njegovom korenju koje ide u dubinu i obezbeđuje stabilnost. Zemljani znakovi dele osećaj odgovornosti, visoko vrednuju rad i fokusirani su na realnost. Razlikuju se po modalitetu, Bik je fiksni, Devica promenljivi a Jarac kardinalni znak. Ove razlike uslovljavaju različite reakcije na stres.

 

 

Bik u stresnim situacijama

 

Prva reakcija na stres kod Bikova je zaustavljanje. Zastaće, proveriti svoje resurse i tačke oslonca. Osamiće se da razmisle o mogućnostima. I uvek će radije izabrati sigurnu luku od skoka u nepoznato. Bikovima indukuju stres promene koje ne žele i koje ne mogu da kontrolišu. Pošto spadaju u fiksne znakove, njihov prioritet je održavanje okolnosti neizmenjenima, i na to troše dosta energije. Nepredvidive situacije ih izbacuju iz ravnoteže. Finansijski gubici su takođe visoko na listi stresora.

 

Ne dešava se često, ali ako osete da im neko ili nešto ugrožava sigurnost, njihov bes je ogroman. Kada dođe do toga, ne smiruju se lako. To su retke situacije da Bikovi izgube kontrolu. Deo tela kojim vladaju je vrat. Za njih je karakteristično nagomilavanje tenzije u ovom delu, ukočenost vrata i osećaj gušenja. Mogu se javiti teškoće pri govoru - knedla u grlu. Zahvaljujući činjenici da prate senzacije tela, ipak se retko dešava da ih stres potopi. Oni će na vreme primetiti signale i izdvojiti vreme za opuštanje.

 

Bikovi su prizemni, prisutni u sadašnjem trenutku. Smiruje ih zelena boja i boravak u prirodi. Pomažu aktivnosti koje će im omogućiti da se isključe, na primer maratonsko gledanje serija ili slušanje muzike. Tu su još šoping i isprobavanje novih recepata.

 

 

Devica u stresnim situacijama

 

Prva reakcija na stres kod Devica je raščišćavanje uma a zatim raščišćavanje prostora. Da bi sredili misli, posežu za dnevnikom ili planerom. Složiće zadatke od najhitnijih do najmanje hitnih. Nakon toga će, pod vladavinom Merkura, izdvojiti vreme za kreativno pisanje. Onda će se prebaciti na sređivanje prostora. Device snažno osećaju ono - red u prostoru, red u glavi. Za njih je izbacivanje viška stvari neka vrsta rituala koji im pomaže da se opuste ali da se istovremeno osećaju korisnima. Jer uz njih nikako ne ide opuštanje na običan način, da stvarno odmaraju i ne rade ništa.

 

Tipični predstavnici znaka su u običnim uslovima već pod stresom. Za njih stanje opuštenosti nije opcija. Kada pokušaju da se opuste, hvata ih anksioznost da će nešto propustiti ili da će izgubiti vreme. Ne mogu da žive bez spiska zadataka koji ih čekaju, a istovremeno ti beskonačni spiskovi im indukuju stres. Jedan od načina da zadrže osećaj kontrole je da pažljivo biraju namirnice i prave plan ishrane. U krajnosti, ako preteraju, zdrava ishrana će im postati još jedan od stresora. Spadaju u promenljive znakove, pa su nešto prilagodljiviji u odnosu na Bikove i Jarčeve.

 

Pošto im je teško da se opuste, da bi ublažili stres, za njih su pogodni zanati i ručni rad, koji će im okupirati ruke (Merkur) a istovremeno dati osećaj da nisu besposleni. Ako odluče da se zaista opuste, tu su joga, meditacija i vežbe disanja.

 

 

Jarac u stresnim situacijama

 

Prva reakcija na stres kod Jarčeva je zatrpavanje poslom. Povećan nivo stresa za njih je znak da treba da rade još više. Kada zapadnu u to stanje, nije prijatno biti u njihovoj blizini. Pored toga što navlače nezadovoljstvo saradnika, lako gube iz vida da život nije samo posao. Jednako trpi njihov privatni život, koji ostavljaju po strani.  Izvor stresa za Jarčeve je kada nema jasnih pravila i strukture. Izbezmljuje ih stav - kako ćemo, lako ćemo. Kao predstavnici kardinalnih znakova, smatraju da okolnosti treba da se odvijaju po njihovoj zamisli, svako odstupanje ih ljuti.

 

Saturn je vladar znaka, pod njegovim uticajem dešava se da ih obuzmu teške misli, kada su pod stresom. Tipični predstavnici znaka nemaju mehanizme da se na zdrav način izbore sa ovim. Lako upadaju u spiralu koja ih vodi u sve mračnije raspoloženje. Umesto da pomognu sebi i otpuste deo obaveza, oni se opterećuju do tačke izgaranja. Nije neobično da im se mentalna napetost ispolji u vidu zdravstvenih problema. U krajnosti, mogu da se naviknu na život u stanju konstantnog pritiska.

 

Da se opuste, pomaže druženje, naročito sa vazdušnim znakovima, koji im neće dozvoliti da ostanu u stanju potištenosti. Boravak u prirodi, sportske aktivnosti, popravljanje stvari, mogu da im skrenu misli sa problema.

Dušanka Jurković 22. Apr. 2021

Merkur u Blizancima, uvek u potrazi za novim temama.
Instruktorka joge i mama jednog petogodišnjaka.

Više od autora
Više od autora
Trenutno nema komentara.
Pišite nam

Na pravom ste mestu!
Kako možemo da pomognemo?

Thank You ! Your email has been delivered.